Jak działają młyny dyskowe do zbóż?
Młyny dyskowe to innowacyjna technologia mielenia ziaren i nasion, której coraz chętniej używa się w rolnictwie i przemyśle. Nic dziwnego, w końcu ta nowa technologia zużywa aż do 80% mniej energii od klasycznych maszyn do mielenia, a także posiada cały wachlarz innych, atrakcyjnych zalet. Jak dokładnie działają młyny dyskowe? Tego dowiesz się z dzisiejszego wpisu!
Na jakiej zasadzie działa młyn dyskowy?
Młyn dyskowy to maszyna, która zamiast klasycznie mielić ziarna poprzez ich rozdrabnianie, przecina je na bardzo drobne kawałeczki za pomocą specjalnych dysków. Dyski te przypominają okrągłe piły tarczowe, z tym że ich „ząbki” są na tyle małe, ostre i precyzyjnie, że potrafią błyskawicznie siekać ziarna i nasiona na niezliczenie wiele części. Istnieje kilka wariantów omawianych dysków, a każdy z nich daje nieco inne efekty mielenia. Jednak każda odmiana rozdrabniacza dyskowego przerasta oczekiwania większości użytkowników, mieląc zboże i inne towary w niestandardowy i nieznany dotychczas sposób, jednocześnie zużywając przy tym o 80% mniej energii.
Czy opłaca się kupować dyskowy młyn do zboża?
Tak jak już wspomnieliśmy, rozdrabniacz dyskowy do zbóż zmniejsza zużycie energii przy mieleniu nawet pięciokrotnie. Ponadto nie wymaga on częstych konserwacji. Sprawia to, że zakup takiego urządzenia jest świetną inwestycją na lata. Poza tym jednak młyny dyskowe są bardzo funkcjonalne, między innymi dlatego, że:
- pozwalają na mielenie mokrego surowca,
- zajmują bardzo mało miejsca,
- są łatwe w obsłudze,
- nie nagrzewają nasion podczas mielenia,
- zachowują jednolitą strukturę mielonego materiału.
- posiadają szeroki zakres wydajności
Warto tutaj wspomnieć, że dyskowe rozdrabniacze mogą być też stosowane w przemyśle spożywczym, chemicznym oraz przy recyklingu odpadów przemysłowych.